Zaterdag 7 mei 2011
In mei 2007 hebben we op onze werkdag met diverse marmertechnieken geëxperimenteerd, zoals in het verslag van die dag te zien en lezen is. Nu zijn we van plan de komende tijd deze marmertechnieken nog eens verder uit te diepen, maar ons per keer te beperken tot slechts één techniek, om daardoor meer grip op het proces te krijgen en dus meer ervaring op te doen.

Vandaag starten we met het marmeren met drukinkt op water.

Anton heeft voor diverse soorten drukinkt gezorgd. Met een spatel nemen we een kleine hoeveelheid van de stroperige inktpasta uit de pot en lengen die aan met terpentijnolie in een aardewerken kopje. Anton heeft ervaren dat de inktpasta beter op te lossen is in aardewerk dan in glas.



Inktpasta aanlengen met terpentijnolie


In een apart bakje water testen we een druppel van de opgeloste inkt. Spreidt de druppel goed, dan is de inkt klaar voor gebruik, zo niet, dan moet er nog terpentijnolie toegevoegd worden.

De bak is gevuld met kraanwater. Nu gaan we de inkt opbrengen met een strobezempje dat in de inkt gedoopt is. Door met het strobezempje op je wijsvinger van de andere hand te kloppen, wordt de inkt in kleine spetters op het water gespat. De kleine spetters spreiden daarna direct tot grote kringen.
Eventueel kan door roeren met een stokje de inkt verder in beweging gebracht worden, hetgeen Anton ook doet, waardoor er kringelende lijnen ontstaan, zoals op onderstaande foto te zien is.
Op het moment dat het patroon op de bak naar tevredenheid is, wordt er zorgvuldig papier opgelegd. Vervolgens wordt het papier van de bak getild en is het patroon op het papier te zien.

inkt opbrengen met een strobezempje



patroon op bak
papier opleggen
resultaat bekijken
De natte vellen leggen we op een uitgevouwen krant te drogen, dekken ze weer af met een krant zodat het volgende vel erop gelegd kan worden. Zo stapelen we door en hebben aan het eind van de dag droge, gladde marmervellen.

inkt opbrengen met een strobezempje


zorgvuldig papier opleggen en afhalen, met een patroon op papier als resultaat

De inkt kan ook met een pipet opgebracht worden. Dan ontstaan er grotere inktkringen, die vervolgens met een stokje uitgetrokken kunnen worden. Eventueel kan er ook ossengal gedrupt worden in de inkt, waardoor een enorme explosie van drijfkracht ontstaat die de inkt in grote kringen uitspreidt. In het eindresultaat zien we geen verschil van werken met een pipet of met een stro-bezempje.
inkt opbrengen met een pipet


inktpatroon beïnvloeden door draaien met een stokje



blazen, al of niet met een rietje, doet de inkt ook spreiden in een kringelend patroon

Dinie experimenteert met het opbrengen van grote inktvlakken, zonder verder te blazen of met een stokje patronen te trekken. Resultaat is een grotere vlakverdeling met kleur.

Experimenteren met grote inktvlakken

Het nadeel van deze marmertechniek vinden we dat je geen controle hebt over de patroonvorming. De inkt leidt zijn eigen leven op het water. Zelf patronen maken is niet mogelijk, omdat het water in beweging blijft als je met een stokje of een kam door de inkt gaat en dus is er constant over de hele bak een oncontroleerbare verandering in de inktvlekken.